Onweer: hoe veilig ben je in huis?

Als het buiten onweert, ben je in je huis het veiligst. Maar welke maatregelen kun je nemen om je huis te beveiligen tegen blikseminslag?

1. Wanneer is onweer gevaarlijk?

Als een onweersbui erg dichtbij komt, is het belangrijk dat je een veilige plek opzoekt. Je kunt zelf berekenen hoeveel kilometer het onweer weg is door het aantal seconden tussen de flits en de donder te tellen, en dit te delen door drie. Het onweer is gevaarlijk dichtbij als het verschil kleiner is dan tien seconden.

2. Moet je stekkers uit stopcontacten halen als het onweert?

Tijdens een onweersbui kun je apparaten in huis, zoals je wasmachine of televisie, gewoon gebruiken. Elektrische apparaten gebruiken zorgt er niet voor dat je de kans vergroot dat de bliksem inslaat jouw huis.

Echter, áls de bliksem inslaat kunnen de apparaten wel kapot gaan als de stekker nog in het stopcontact zit, ongeacht of het apparaat aan of uit staat. Je kunt uit voorzorg stekkers van waardevolle apparaten loskoppelen zodat ze niet kapot kunnen gaan, en je ook geen belangrijke gegevens verliest (bijvoorbeeld op een laptop). Veel mensen vergeten internetkabels uit apparaten te halen. De elektrische lading van de bliksem kan ook via deze kabels gaan!

3. Kun je je gsm blijven gebruiken?

Ja, je kan gewoon bellen en berichten sturen als het onweert. Draadloze verbindingen via jouw (mobiele) telefoon, zoals WIFI en 4G hebben geen invloed. Een telefoon is een klein object en zorgt er niet voor dat jij vatbaarder bent om geraakt te worden.

4. Kun je douchen tijdens onweer?

De stroom van bliksem gaat naar zaken die stroom het best geleiden, en drinkwater is daar een van. Het is daarom het veiligst als je tijdens onweer niet onder de douche gaat staan of bijvoorbeeld gaat afwassen, hoewel de kans dat je geraakt wordt erg klein is.

5. Wat doet een bliksemafleider?

Je kunt op je huis een bliksemafleider installeren om zo te voorkomen dat jouw huis schade oploopt door een blikseminslag. Zeker op hele hoge gebouwen is het verstandig om een afleider te plaatsen, aangezien de gebouwen dan het hoogste punt in de omgeving kunnen zijn.

Een bliksemafleider trekt de bliksem de laatste tientallen meters aan en geleidt de stroom naar de grond, zonder dat jouw huis schade oploopt. Een bliksemafleider biedt bescherming aan objecten die in een hoek van 45 graden onder de afleider zitten.

Hoe hoger de bliksemafleider dus is, des te groter het gebied dat hij beschermt.

#onweer #brandveilig #elektriciteit #bliksemafleider

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
© Copyright