5 eenvoudige tips om brand te voorkomen in je woning

September 28, 2018

 

In 2016 kwamen dubbel zo veel Vlamingen (namelijk 45) om in een woningbrand dan het jaar voordien. In geval van brand is elke seconde kostbaar.

 

Zelf kan je heel wat maatregelen nemen om de brandveiligheid van je woning te optimaliseren. 

We geven je alvast 5 tips:

 

1. Schakel elektrische toestellen volledig uit:

Zet je televisie niet op stand-by of je computer in slaapmodus maar zet ze altijd volledig uit. Zo vermijd je dat je apparaten doorbranden en bespaar je bovendien energie.

 

2. Onderhoud je (huishoud)toestellen:

Reinig regelmatig de filters van je afzuigkap of droogkast (na elke droogbeurt). Laat je CV-installatie regelmatig onderhouden en laat je schoorsteen schoonmaken.

 

3. Wees voorzichtig met vuur:

Rook nooit in bed en gooi geen brandende peuk in de vuilnisbak, kelderraam of rioolrooster; de belangrijkste oorzaak van een woningbrand. Houd kinderen uit de buurt van lucifers of aanstekers. Zet geen kaarsen in de buurt van brandbaar materiaal en blaas ze altijd uit voor je de kamer verlaat.

 

4. Wees alert in de keuken:

Veel woningbranden ontstaan tijdens het koken. Verlaat de keuken niet wanneer je aan het koken bent. Blus een vlam in de pan nooit met water maar dek de pan voorzichtig af met een blusdeken of een deksel.

 

5. Zorg voor rookmelders:

Een rookmelder waarschuwt je onmiddellijk wanneer er sprake is van rookontwikkeling. Plaats bij voorkeur een rookmelder in elke kamer.

 

Pas dus zeker deze tips toe om je brandveiligheid te verhogen en brand te vermijden bij jou thuis.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten
Recente berichten

January 17, 2019

November 2, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square