1 Dag niet

De nationale actie inzake strijd tegen inbraken '1 Dag niet' is terug voor de 5e editie van 22 tot 28 oktober 2018.

Alle preventiepartners - FOD Binnenlandse Zaken, Federale politie, Lokale politie, gemeentelijke preventiedienst, BuurtInformatieNetwerken en privépartners verenigen zich opdat zoveel mogelijk burgers voor deze problematiek worden gesensibiliseerd.

De gemeenten zullen dan ook overspoeld worden met preventie-initiatieven: stands, infosessies met de diefstalpreventieadviseur, wijkwandeling, operaties rozet...

Context:

In 2017 werden er 52.816 inbraken geregistreerd in België, zijnde meer dan 144 per dag. Ookal stellen we sinds 2014 een vermindering van 27% vast, sensibilisering blijft essentieel.

Bron: Federale politie (afsluiting van 23 april 2018 - cijfers tot en met 31 december 2017)

Bedoeling is om burgers, ondernemers, scholen, BIN-netwerken,... te laten nadenken over wat zij zelf kunnen doen om hun huis, straat of buurt veilig te houden.

Het gaat bijvoorbeeld om een beroep doen op een diefstalpreventieadviseur om een kosteloze audit van je woning te laten uitvoeren (www.diefstalpreventieadviseur.be), het opstarten van een Facebookpagina met allerlei tips voor je eigen straat, maar ook het organiseren van een veiligheidswandeling in de wijk.

De actie '1 dag niet' in 2018:

Dit jaar vindt de actie 1 DAG NIET plaats van 22 tot 28 oktober met als hoogtepunt vandaag, vrijdag 26 oktober 2018.

Die actiedag valt samen met de overgang naar het winteruur, traditioneel het begin van de donkere maanden.

In die periode wordt er ook steeds een systematische stijging van het aantal inbraken vastgesteld.

Daarom is het belangrijk om net nu inbraakpreventie in de kijker te plaatsen.

Nieuwigheden 2018:

Dit jaar wordt gefocust op de sociale media, de burgers vinden er een massa aan eenvoudige en doeltreffende tips om snel en eenvoudig toe te passen.

Pierre Thomas, Directeur Lokale Integrale Veiligheid bij de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken: 'Eén van de doelstellingen van '1 Dag niet' is om de nadruk te leggen op de sociale cohesie in de wijken, een essentiële factor voor inbraakpreventie.'

Wij van AJG juichen dit initiatief toe en blijven van mening dat iedereen het recht heeft om zijn dierbaren te beschermen tegen een betaalbare prijs.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
© Copyright